måndag 15 juni 2009

Angående Chips

Här kommer en liten väckarklocka om Chips!!!

Jag har iof vetat hela tiden att det inte är så hälsosamt. Men ibland behöver man påminnas sig om att det finns så mycket annat som är mycket bättre att äta istället, om man vill må lite bra och inte tära på kroppen allt för mycket.
Man ska ju trots allt ha den ett tag till och det är ju lite roligare om den fungerar någorlunda ok.
Det har kommit en intressant studie som visar var som händer när vi äter potatischips. Vi vet redan det här:

Högt GI

Helgalen näringsblans

Förstörda näringsämnen

Massor av blodtryckshöjjande salt

cancerframkallande akrylamid

Smakförstärkare

Nu är det fastlagt att det även ökar inflammationer!!

I den aktuella studien lät man 14 personer äta 160g Chips dagligen i 4 veckor. ( inte så stor mängd) testerna visade att C-reaktivt protein ökade kraftigt, vilken är en markör för inflammation.
Inflammationer är ju iblandade i så mycket förutom hjärt och kärlproblematik. Därför borde Chips märkas med varningstext egentligen. Smärta, autoimmuna sjukdommar, cancer, förrvärrande av inflammationer, för-åldring.


För dig som brukar äta chips kan det finnas en tröst i

att de försämrade värdena hade förbättrats något 28

dagar efter att chipsätandet upphörde.

Dock var de inte helt normaliserade och jag gissar

på att det tar ett par månader till.


Här hitta de jag ett annat klipp som, förklarar en del lite mer:

OLW byter från palmolja till solrosolja för sina chips.
Palmoljan är ju inte bra pga skövlade regnskogar.
Solrosolja är dock mycket sämre för hälsan. Den består enbart av omega 6 vilket försämrar infektions och cancerförsvaret och ökar blodproppsbenägenheten.
Solrosolja tål inte upphettning utan oxiderar vilket är skadligt för hälsan.

Alternativet OM man äter Chips borde då vara att dricka en hink omega 3 för att jämna ut balansen...men det är nog inte ekonomiskt försvarbart!!


Vem är sugen på att äta chips nu?!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar